Блог

Когато силиконът заговори, как съвестта заглъхва

[04 Май 2017]

Заседналият в подвижните пясъци на сладкия живот бизнесмен няма да плати заплати и осигуровки, но ще купи кола за сто хиляди на някоя силиконка. Тя му е по-важна от онези, които подлага на извънреден труд. Зашепне ли му силиконът, съвестта му заспива. И подхожда към работниците и служителите си като към говорещи оръдия на труда, каквото е било отношението към робите в епохата на Аристотел. Само че сега е ХХІ век и на модерното робство трябва да се сложи край. Колкото и част от бизнеса да се опъва.

Не в кафетата е проблемът

[27 Април 2017]

Доста сме преживели, но проблемът не е в кафетата. Не от тях не ни издържат нервите. А от изневярата. На общата кауза. На дълга към родината и избирателя, на партийното другарство. На принципите и ценностите, на морала и традициите. Доверието почти повсеместно липсва. Между съпартийци, между колеги и приятели, между съпрузи дори. Не кафетата са го сринали. И не те ще го възстановят. Поне докато не се решим да ги пием без запис.

В Батак клан и в "Батаклан"

[30 Януари 2016]

"Не сме били под чуждо иго, нито дори под нечие владичество. Просто сме били в съжителство. Не се разбра дали то е било насилствено или само извънбрачно, но това навярно ще е темата на следващия шок. Нищо чудно да ни внушат, че съжителството не просто е било доброволно, но и скрепено с брак. А на Трети март, вместо да честваме Освобождението, ще отбелязваме с тъга годишнината от развода."

Немски професор ни укорява за бежанците

[23 Януари 2016]

"Народ, чиято история е белязана със себеотрицанието не само на върхове като Ботев, Яворов или Вапцаров, но и на огромна маса редови граждани, няма как да не се удивлява що за хора са тези, които днес, вместо да помагат на родината си, щурмуват европейските граници. Част от тях са жени и деца, които наистина имат нужда от убежище, но парливият въпрос е за другите, които при това са повече."

Меркел ни отвори проблем за цял век

[16 Януари 2016]

"Сблъсъкът на култури и религии е опасен за християнска Европа, но още по-рискови са социалните последствия. Евтината работна ръка пробива социалната защита и нивото на заплащането в страните членки. Това активира крайните движения - както отдясно, така и отляво. Радикалните настроения едва ли ще доведат отново до социализъм в част от Европа, но могат да възобновят нацизма. И Старият континент да бъде подложен на изпитания, от които мислихме, че преди 70 години завинаги сме се отървали."

Бирени лозунги срещу нерезите в Кьолн

[09 Януари 2016]

Кьолнската кметица призова жените да се държат прилично. С което им прехвърли поне част от вината. Защото бежанците са поканени от фрау Меркел, както самите те заявяват на униформените. Поради което дамите трябва да се движат на групи, а утре – навярно с прибежки и припълзяване. И най-важното – да бъдат „на една ръка разстояние” от онези, чиито жертви могат да станат. Не на площад „Тахрир”, а пред Кьолнската катедрала.

Скаарбек. Българският Шиндлер

[17 Януари 2015]

През 2007 г. двама белгийски автори издадоха в Брюксел книгата „Otages de la terreur nazie” (“Заложници на нацисткия терор“). Тогавашният български посланик Христо Георгиев е написал в предговора: „Може би скоро ще се появи някой нов Спилбърг, който също като автора на „Списъкът на Шиндлер“ ще направи „Списъкът на Ангелов“.
А може би - на Ангелов и Пешев. На двамата кюстендилци, правили световна история.

Като коляно в ръцете на евроинструктор

[31 Октомври 2014]

"Млад поет черпеше в аванс за бъдещата си стихосбирка, а редакторът се беше намърдал до съпругата му. Изглежда се е държал съвсем по енепейски, но ние не забелязвахме, тъй като бяхме доста пийнали или пък защото той е действал под масата. Но в един миг на внезапно и за кратко настъпила тишина се чу гласът на поетовата половинка: „Не сега, не сега!” Да й се не види и на стихосбирката, на всички ни загорча от цената!
Горчи ни и сега, но не заради нечия похотливост. А защото сме се примирили да бъдем коляното в ръцете на евроинструкторите."

Христос пристига с атеве

[12 Юли 2014]

"Банковата ваканция щеше да хвърли фирмите в паника, да натрупа гражданите пред банките и да потопи страната в хаос. Тогава вече новото управление, дори да беше най-некадърното, щеше да бъде посрещнато като спасител. А избирателите щяха да посочат пак Генерала, защото ако сега идеята за банковата ваканция беше осуетена, ваканцията в мисленето на достатъчен брой хора тепърва предстоеше."

Спасителят на банките и неговият двойник

[05 Юли 2014]

Постепенно всички в Макондо привикнаха да чуват от Генерала днес едно, а утре – съвсем друго. Неслучайно зодията му е Близнаци, а не Близнак, търсеха обяснение и своите, и чуждите. Щом са двама, макар и в една кожа, няма как да не надделява мнението ту на единия, ту на другия.